Biuletyn Informacji Publicznej
Miasto Lędziny
Miasto Lędziny
Plany i programy
Inwestycje zrealizowane
Inwestycje bieżące
Zarządzenia burmistrza
Decyzje, opinie...
Komunikaty, ogłoszenia...
Ogłoszenia wyborcze
Sprawozdania
Wyniki kontroli
Ochrona środowiska
Strona główna Gmina Urząd Miasta Praca Urzędu Informacje Urzędu Rada Miasta
Zarządzenia burmistrza

Zarządzenie nr 0152/17/09 burmistrza miasta Lędziny z dnia 3.11.2009 w sprawie zasad przydziału dla pracowników Urzędu Miasta Lędziny posiłków profilaktycznych i napojów

Na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60 poz. 279) i art. 232 Kodeksu pracy, zarządzam, co następuje:

§1

Pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwym przyznaję nieodpłatnie:

  1. posiłki wydawane ze względów profilaktycznych w formie jednego dania,
  2. napoje, których rodzaj i ilość powinny być dostosowane do warunków wykonywanej pracy.

§2

Posiłki profilaktyczne

  1. Posiłki powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz powinien posiadać wartość kaloryczną około 1 000 kcal.
  2. Posiłki powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy, w zasadzie po 3-4 godzinach pracy.
  3. Prawo do posiłku profilaktycznego mają pracownicy wykonujący prace:
    1. związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1 500 kcal (6 280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1 000 kcal (4 187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca.
  4. Posiłki profilaktyczne należy zapewnić pracownikom zatrudnionym przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych, innych zdarzeniach losowych.

§3

Napoje

  1. Napoje należy zapewnić pracownikom zatrudnionym:
    1. przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C,
    2. przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1 500 kcal (6 280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1 000 kcal (4 187 kJ) u kobiet,
    3. na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
  2. Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.

§4

Posiłki profilaktyczne i napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydanie.

§5

Zasady ogólne przyznawania posiłków i napoi

  1. Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych może zapewnić w czasie pracy:
    1. korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych,
    2. przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.
  2. Posiłki profilaktyczne i napoje wydawane są uprawnionym pracownikom na wniosek kierownika referatu, naczelnika wydziału lub komendanta Straży Miejskiej.
  3. Należy zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych do przygotowania oraz wydawania posiłków i napojów.

§6

  1. Wnioski o przyznanie posiłków profilaktycznych i napoi należy składać w Wydziale Spraw Obywatelskich i Administracji wg załączonego wzoru (załącznik nr 1 - wzór wniosku o wydanie posiłków profilaktycznych / napoi, załącznik nr 2 - wzór rozliczenia pobranych bonów).
  2. Z uwagi na brak możliwości przygotowania posiłków profilaktycznych w Urzędzie Miasta, Wydział Spraw Obywatelskich i Administracji umożliwia zakup artykułów spożywczych w placówkach handlowych i wydaje na ich realizację bony żywnościowe.
  3. Koszt posiłku profilaktycznego jest rozliczany zgodnie z przedłożoną fakturą, notą księgową z tym, że wartość nie może przekraczać kwoty określonej ryczałtem przed rozpoczęciem okresu zimowego.
  4. Na bieżący okres zimowy ustala się kwotę 10,00 zł jednego posiłku profilaktycznego.
  5. Napoje będą zakupywane i dostarczane pracownikom wg zamówionej ilości przez naczelników wydziałów, kierowników referatów lub komendanta Straży Miejskiej.

§7

Nadzór nad wykonywaniem zarządzenia powierzam z-cy naczelnika Wydziału Spraw Obywatelskich i Administracji.

Załącznik nr 1 do zarządzenia nr 0152/17/09

Załącznik można pobrać bezpośrednio ze strony w formacie Format PDF PDF (35 KB).

Załącznik nr 2 do zarządzenia nr 0152/17/09

Załącznik można pobrać bezpośrednio ze strony w formacie Format PDF PDF (43 KB).

Powrót do pozostałych zarządzeń

 

Osoba odpowiedzialna za treść strony: Renata Kowalska, Urząd Miasta Lędziny, ul. Lędzińska 55, pok. nr 110, 43-143 Lędziny, tel.: (32) 216 65 11 do 13 w. 12, e-mail: r.kowalska@ledziny.pl
Biuletyn redaguje: Anna Czap-Imiela, ZiP Soft s.c., tel./fax: (32) 238 34 90, e-mail: ledziny.bip@zipsoft.com.pl
Data wytworzenia: 2009.11.03
Data udostępnienia: 2009.12.30 19:45:47
Liczba odwiedzin strony: 3300 (ostatnie odwiedziny 2024.06.28 20:04:44)

Rejestr zmian strony    Redakcja biuletynu    Instrukcja obsługi    Informacje nieudostępniane 
e-mail: E-mail
Strona główna ] [ Gmina ] [ Urząd Miasta ] [ Praca Urzędu ] [ Informacje Urzędu ] [ Rada Miasta ]
Copyright © 2003-2015 Urząd Miasta Lędziny